Napoje i posiłki regeneracyjne
Najlepiej zacząć od strony prawnej czyli od artykułu 232 kodeksu pracy, do tego dochodzi Rozporządzenie Rady Ministrów w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów oraz rozporządzenie o posiłkach.
Zacznijmy od napoi gdyż obowiązkiem pracodawcy powinno być zapewniona;
-woda zdatna do picia lub inne napoje wszystkim pracownikom,
-wody i innych napojów w nawiasie na przykład wody (mineralnej herbaty soku owocowych zamknąć ) przysługują szczególnie w zależności od warunków wykonywanej pracy ale główną podstawą są warunki gorącego klimatu czyli to co mamy teraz w lecie lub w pomieszczeniach w pomieszczeniach w których panuje wysoka temperatura charakteryzująca się wartościami wskaźnika obciążenia termicznego powyżej 25 stopni napoje powinny być dostarczane dla każdego pracownika– pracownikom zatrudnionym stale lub okresowo w warunkach szczególnie uciążliwych.
Pamiętając przy tym że napoje powinny być odpowiednio zimne lub gorące w zależności od warunków wykonywania pracy wzbogacone o sole mineralne i witaminy w przypadku wykonywania pracy w warunkach gorącego mikroklimatu.
Zaznaczyć trzeba że pracownikom nie przysługuje ekwiwalent pieniężny za profilaktyczne posiłki i napoje, to jest obowiązkiem pracodawcy, zapewnienie wszystkim pracownikom wody zdatnej do picia lub innych napojów a pracownikom zatrudnionych na stałe okresowo w warunkach szczególnie uciążliwych wody i innych napojów czyli wody mineralnej herbaty, soków owocowych.
Przejdźmy teraz do posiłków, gdyż o tym jakby zapominamy a też są wskazania w naszym prawie szczególnie dotyczących bezpieczeństwa i higieny pracy, gdzie posiłek profilaktyczny powinien mieć wartość kaloryczną około 1000 kilokalorii i być wydawany w formie jednego dania gorącego w czasie regulaminu ustalonych w regulaminie danej firmie przerw pracy w zasadzie po trzech czterech godzinach pracy aby zrównoważyć wydatkowanie w tym czasie energii które zużywa pracownik szczególnie w warunkach ciężkich ze względu na niską lub wysoką temperaturę.
Pracownik może korzystać z punktu gastronomicznego na zewnątrz mieszczącego się poza zakładem pracy uzgodnionym z pracodawcą. Temperatury czy to niskie czy wysokie najbardziej wykańczają organizm pracownika i to nie jest dodatkowy koszt, ale to jest żeby mógł w takich warunkowych godnie i bezpiecznie wykonywać swoją pracę.
Warto też zwrócić uwagę że jeśli pracownik pracuje w takich różnych zawirowaniach temperatury czy to wysokiej czy niskiej ocena ryzyka zawodowego, który powinien przeprowadzić pracodawca. powinna być przeprowadzona osobno do każdego zadania pracy pracownika, czyli przy każdym zadaniu powinny być zidentyfikowane wszystkie zagrożenia które mogą wystąpić wykonując taką pracę. Oczywiście istnieją kary za naruszenie przepisów o profilaktycznych posiłkach i napojach w wysokiej lub niskiej temperaturze lub w ciężkich warunkach pracy nie będę podawał mandatu gdyż to się zmienia wysokości, ale niektórzy inspektorzy przy nagminnym łamaniu nie udzielają mandatów tylko kierują oczywiście sprawę do sądu i tam już te wartości grzywny wyglądają zupełnie inaczej.
Dodając na koniec posiłek profilaktyczny to nie jest po prostu komuś
co się da, tylko są pewne prawne warunki i to catering-owcy, kucharze powinni o tym wiedzieć a jest to zatwierdzone przez lekarzy służby pracy, gdzie powinno być około 50-55%, węglowodanów 30-35 tłuszczów 5% białek
-wody i innych napojów w nawiasie na przykład wody (mineralnej herbaty soku owocowych zamknąć ) przysługują szczególnie w zależności od warunków wykonywanej pracy ale główną podstawą są warunki gorącego klimatu czyli to co mamy teraz w lecie lub w pomieszczeniach w pomieszczeniach w których panuje wysoka temperatura charakteryzująca się wartościami wskaźnika obciążenia termicznego powyżej 25 stopni napoje powinny być dostarczane dla każdego pracownika– pracownikom zatrudnionym stale lub okresowo w warunkach szczególnie uciążliwych.
Pamiętając przy tym że napoje powinny być odpowiednio zimne lub gorące w zależności od warunków wykonywania pracy wzbogacone o sole mineralne i witaminy w przypadku wykonywania pracy w warunkach gorącego mikroklimatu.
Zaznaczyć trzeba że pracownikom nie przysługuje ekwiwalent pieniężny za profilaktyczne posiłki i napoje, to jest obowiązkiem pracodawcy, zapewnienie wszystkim pracownikom wody zdatnej do picia lub innych napojów a pracownikom zatrudnionych na stałe okresowo w warunkach szczególnie uciążliwych wody i innych napojów czyli wody mineralnej herbaty,soków owocowych.
Przejdźmy teraz do posiłków, gdyż o tym jakby zapominamy a też są wskazania w naszym prawie szczególnie dotyczących bezpieczeństwa i higieny pracy, gdzie posiłek profilaktyczny powinien mieć wartość kaloryczną około 1000 kilokalorii i być wydawany w formie jednego dania gorącego w czasie regulaminu ustalonych w regulaminie danej firmie przerw pracy w zasadzie po trzech czterech godzinach pracy aby zrównoważyć wydatkowanie w tym czasie energii które zużywa pracownik szczególnie w warunkach ciężkich ze względu na niską lub wysoką temperaturę.
Pracownik może korzystać z punktu gastronomicznego na zewnątrz mieszczącego się poza zakładem pracy uzgodnionym z pracodawcą. Temperatury czy to niskie czy wysokie najbardziej wykańczają organizm pracownika i to nie jest dodatkowy koszt, ale to jest żeby mógł w takich warunkowych godnie i bezpiecznie wykonywać swoją pracę.
Warto też zwrócić uwagę że jeśli pracownik pracuje w takich różnych zawirowaniach temperatury czy to wysokiej czy niskiej ocena ryzyka zawodowego, który powinien przeprowadzić pracodawca. powinna być przeprowadzona osobno do każdego zadania pracy pracownika, czyli przy każdym zadaniu powinny być zidentyfikowane wszystkie zagrożenia które mogą wystąpić wykonując taką pracę. Oczywiście istnieją kary za naruszenie przepisów o profilaktycznych posiłkach i napojach w wysokiej lub niskiej temperaturze lub w ciężkich warunkach pracy nie będę podawał mandatu gdyż to się zmienia wysokości, ale niektórzy inspektorzy przy nagminnym łamaniu nie udzielają mandatów tylko kierują oczywiście sprawę do sądu i tam już te wartości grzywny wyglądają zupełnie inaczej.
Dodając na koniec posiłek profilaktyczny to nie jest po prostu komuś
co się da, tylko są pewne prawne warunki i to catering-owcy, kucharze powinni o tym wiedzieć a jest to zatwierdzone przez lekarzy służby pracy, gdzie powinno być około 50-55%, węglowodanów 30-35 tłuszczów 5% białek.
Komentarze
Prześlij komentarz