Przejdź do głównej zawartości

Szlachetne kłamstwo regulacyjnego paternalizmu

 Szlachetne kłamstwo regulacyjnego paternalizmu

Wojna to pokój, wolność to niewola, a spożycie surowych jaj prawie na pewno cię zabije. Przynajmniej w to, w co chciałyby wierzyć nasze różne agencje regulacyjne. To szlachetne białe kłamstwo utrwalane w imię zdrowia publicznego. Jedynym problemem jest to, że dokładne przeciwieństwo jest prawdopodobnie bliższe prawdy. 

Podczas gdy niekończące się wprowadzające w błąd ostrzeżenia przed surowymi jajami mogą być skutecznym sposobem na ograniczenie choroby salmonelli przenoszonej przez jaja, taka polityka wiąże się z kosztem alternatywnym, który jest samoniszczący, jeśli chodzi o własne cele organów regulacyjnych. Próbując ocalić każde życie, bez względu na cenę, od jednego rodzaju choroby, prawdopodobnie powodują o wiele więcej zgonów z powodu różnych innych chorób.

Od menu restauracji po gotowe ciasto na ciastka, FDA wywołała poczucie winy, że pokolenie Amerykanów obawia się niedogotowanych produktów jajecznych poprzez obowiązkowe przepisy dotyczące etykiet produktów:

INSTRUKCJE BEZPIECZNEGO POSTĘPOWANIA: Aby zapobiec chorobom bakteryjnym: przechowuj jajka w lodówce, gotuj jajka, aż żółtka będą twarde, i dokładnie gotuj potrawy zawierające jajka.

Zgodnie z własną misją FDA , ich celem jest:

…[chronić] zdrowie publiczne poprzez zapewnienie bezpieczeństwa, skuteczności i bezpieczeństwa leków dla ludzi i weterynarii, produktów biologicznych i urządzeń medycznych; oraz poprzez zapewnienie bezpieczeństwa zaopatrzenia naszego narodu w żywność, kosmetyki i produkty emitujące promieniowanie…

Pozornie łagodnym aspektem tego godnego podziwu celu była walka z salmonellą przenoszoną przez jaja, w szczególności poprzez wymagania dotyczące etykiet ostrzegawczych i popieranie spożywania jakichkolwiek surowych produktów jajecznych. Ta troska o dobre intencje pomija jednak jeden mały, ale ważny aspekt sytuacji: prawdopodobnie nie mógłbyś złapać salmonelli przenoszonej przez jaja, gdybyś spróbował, a gdybyś to zrobił, nie miałoby to znaczenia.

Naukowcy z USDA, Eric Ebel i Wayne Schlosser, wykazali w badaniu opublikowanym w International Journal of Food Microbiology, że tylko około 1 na 20 000 niepasteryzowanych jaj ma nawet bakterie. Pasteryzacja zabija praktycznie wszystkie pozostałe. Nigdzie nie można znaleźć tych statystyk na stronie internetowej FDA , gdzie przedstawiają sprawę jako wyraźne i aktualne zagrożenie:

Świeże jaja, nawet te z czystymi, nie popękanymi skorupkami, mogą zawierać bakterie zwane Salmonellą, które mogą powodować choroby przenoszone przez żywność, często nazywane „zatruciem pokarmowym”.

W świetle ujawnionych statystyk staje się jasne, że podniesienie dokonane przez „może” w tym twierdzeniu jest niczym innym jak herkulesem. Rozważ następującą matematykę na odwrocie koperty: Powiedzmy, że codziennie przez następne 40 lat jesz surowe, niepasteryzowane jajko. Daje to w sumie 14 600 jaj. Jeśli przyjmiemy niezależne prawdopodobieństwo warunkowe, szansa, że ​​ani jedno jajko nie zawiera wirusa salmonelli, wynosi około 48 procent [(19999/20000)^14600 = 0,4819]. Zakładając, że nie masz zagrażających życiu zaburzeń autoimmunologicznych, prawdopodobieństwo zachorowania na salmonellę z pojedynczego zakażonego jaja jest również dość niskie. Całkowite unikanie surowych jaj na tej podstawie jest analogiczne do tego, jak nigdy więcej nie wychodzić z domu, aby w pewnym momencie życia uniknąć przypadkowego rzutu monetą.

Ci, którzy mają awersję do ryzyka, prawdopodobnie zadają oczywiste pytanie: jak dokładnie śmiertelna jest ta choroba, którą nasi dobroczynni biurokraci tak bardzo się martwią? The Wayback Machine wiernie podaje statystyki, które FDA usunęła z dowolnego miejsca na swojej stronie internetowej: 

Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) szacuje, że 79 000 przypadków chorób przenoszonych drogą pokarmową i 30 zgonów każdego roku jest spowodowanych jedzeniem jaj skażonych Salmonellą

Oznacza to, że według własnych szacunków FDA śmiertelność salmonelli przenoszonej przez jaja wynosi zaledwie 0,038%. To około jedna dziesiąta grypy sezonowej w 2023 roku . Średnio każdego roku dochodzi do dziewięciu razy większej liczby zgonów spowodowanych piorunami . Podobnie Patricia Cummings i in. pokazują w badaniu w czasopiśmie Foodborne Pathogens and Diseaseże zgony z powodu salmonelli są w dużym stopniu skoncentrowane wśród osób z chorobami współistniejącymi, takimi jak zaburzenia autoimmunologiczne i zaawansowany wiek. Prawie 60 procent zgonów z powodu Salmonelli w latach 1990-2006 dotyczyło osób w wieku 65 lat i starszych, a ponad 24 procent miało raka, HIV lub nadużywanie narkotyków i alkoholu w wywiadzie. Patrząc z perspektywy, o ile nie masz powyższych chorób współistniejących, masz ponad 4,5 razy większe prawdopodobieństwo wygrania milionowej nagrody Powerball niż śmierci z powodu spożycia surowego, niepasteryzowanego jajka.

W odniesieniu do ich irracjonalnego i paternalistycznego stanowiska w sprawie spożycia surowych jaj, organy regulacyjne FDA pokazują, że całkowicie ignorują koszty alternatywne. 

Jajka są jednym z najtańszych i najbardziej bogatych w składniki odżywcze pokarmów na świecie. Są pełne witamin A, D i cynku, wszystkich niezbędnych dla zdrowia układu odpornościowego, których niedobory występują u znacznej części amerykańskiej populacji W 2022 roku liczba zgonów spowodowanych niedożywieniem w Stanach Zjednoczonych wzrosła ponad dwukrotnie z 9300 do 20500. To ponad 683 333 procent więcej zgonów niż Salmonella przenoszona przez jaja. Chociaż bardziej uczciwe porady zdrowotne naszych agencji regulacyjnych nie zapobiegłyby wszystkim tym zgonom, przeczy wszelkiej logice twierdzenie, że nasz obecny system przynosi w tym względzie więcej pożytku niż szkody.

FDA reguluje około 78 proczaopatrzenia w żywność w USA. Chociaż najwyraźniej ma czas, aby oszczędzić zbierania danych, które przedstawia opinii publicznej na temat salmonelli przenoszonej przez jaja, wydaje się, że oderwała się od swojej misji założycielskiej. Jeden na pięciu Amerykanów zachoruje na raka skóry w ciągu swojego życia, ale FDA nie zatwierdziła nowych aktywnych składników filtrów przeciwsłonecznych od prawie trzech dekad . Leki ratujące życie często potrzebują od 12 do 15 lat, aby spełnić wymagania przeglądu regulacyjnego , ale FDA upewniła się, że nie zmarnowano ani minuty, masowo recept na opioidy w przypadkach niewielkiego przewlekłego bóluAmerykańska opinia publiczna boryka się z wieloma gigantycznymi problemami w zakresie kompetencji FDA. Każda minuta i każdy dolar, które FDA wydaje na przechylanie wiatraków, jest ze szkodą dla ludzi, którym rzekomo służy.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Błyskawica w Operacji „Pedestal”,czyli największa bitwa morska w ochronie konwoju na Maltę w II Wojnie Światowej.

Jak to widzą w Ameryce. Czy niższa inflacja zatrzyma podwyżki stóp?

DOGE poważnie podchodzi do wojny z państwem administracyjnym