Przejdź do głównej zawartości

Dzięki przejściu z modelu rezerwacji „kto pierwszy, ten lepszy” na model rezerwacji płatnych, klienci będą spędzać mniej czasu na wyszukiwaniu i oczekiwaniu na rezerwacje, a właściciele restauracji zajmą więcej miejscNowe aplikacje dodają racjonowanie do rezerwacji

 Nowe aplikacje dodają racjonowanie do rezerwacji

Rezerwacje w restauracjach służą jako sposób na zaangażowanie się w planowanie przyszłości. O wiele łatwiej jest zjeść w najlepszej restauracji w Twoim mieście o 18:00, kiedy wiesz, że mają dla ciebie zarezerwowany stolik, zamiast po prostu się pojawić. Ponadto rezerwacje ewidentnie przynoszą korzyści restauracjom, ponieważ otrzymują ogólne pojęcie o tym, ile osób musi usiąść. Jednak nie wszyscy, którzy dokonają rezerwacji, pojawią się. Niektóre szacunki pokazują , że około 20 procent rezerwacji dokonanych w restauracjach to niepojawienia się. Nie tylko szkodzi to wynikom finansowym restauracji (potencjalnie nawet naraża twoją ulubioną restaurację na niebezpieczeństwo zamknięcia), ale także szkodzi tym, którzy chcą stolika, ponieważ potencjalni goście są zmuszeni czekać na stolik. 

Wszystko to sprowadza się do ekonomii. Ludzie nie spełniają swoich zastrzeżeń, bo nie zawsze mają motywację, by się pojawić. Bez kary za dokonanie rezerwacji i nie pojawienie się, dlaczego ludzie mieliby zawracać sobie głowę anulowaniem rezerwacji, z których wiedzą, że nie skorzystają? Jeszcze raz, bez kary, dlaczego ludzie nie mieliby po prostu dokonać rezerwacji na noc, którą mogą chcieć zjeść? W tym miejscu pojawia się racjonowanie cen. Jeśli jednostki mają skórę w grze, drastycznie zmienia to strukturę zachęt, przed którymi stają.  

Każde dobro ekonomiczne jest reglamentowane; pytanie brzmi, jaki mechanizm jest używany do racjonowania rzadkich dóbr. Bodźce ekonomiczne kształtują wyniki w społeczeństwie, a forma reglamentacji kształtuje pewne bodźce ekonomiczne. 

Wraz z powszechnym korzystaniem z Internetu opracowano oprogramowanie i strony internetowe, które naprawiają stary model rezerwacji w restauracjach. Jedną z takich aplikacji jest Dorsia . Nazwana pozornie na cześć restauracji, w której postać Patricka Batemana ( American Psycho ) nigdy nie mogła dostać rezerwacji, Dorisa to platforma, która pozwala restauracjom pobierać opłaty za stolik poprzez „wykorzystanie unikalnego modelu ustalania cen opartego na podaży i popycie, aby oferować twarde -rezerwacje z gwarantowanym minimalnym wydatkiem.” Zasadniczo klienci płacą minimalną kwotę, aby otrzymać stolik w restauracji. Na dzień dzisiejszy Dorsia działa jako platforma tylko dla członków w Nowym Jorku i Hamptons, Los Angeles i Miami, z planami rozszerzenia na inne miasta w całym kraju. Kolejną taką platformą rezerwacyjną jesttak . Choć starszy niż Dorsia, Tock stosuje podobny model, w którym restauracje oferują określoną liczbę stolików dostępnych do rezerwacji, a osoby fizyczne płacą depozyt, aby zarezerwować stolik. Tock zasadniczo działa jako system biletowy dla rezerwacji. Ci, którzy chcą mieć otwarty stół, mogą go dostać – jeśli za to zapłacą. Chociaż istnieją różnice w sposobie działania Dorsia i Tock, oba zapewniają cenną usługę, która pozwala na efektywną alokację miejsc w restauracji.

Jedną z największych zalet Dorsia, Tock i innych systemów oprogramowania do rezerwacji jest to, że umożliwia uzyskanie rezerwacji osobom o wyższym alternatywnym koszcie czasu. Zamiast dzwonić we właściwym czasie, aby uzyskać rezerwację, powiedzmy na walentynki, klienci mogą teraz płacić za miejsce w najgorętszej restauracji w mieście. Jest to szczególnie ważne w miastach takich jak Nowy Jork i Los Angeles, ponieważ są to kulinarne hotspoty, w których popyt na stół jest niezwykle wysoki, a podaż jest bardzo ograniczona. W rzeczywistości w niektórych restauracjach w dużych miastach listy oczekujących mogą liczyć ponad 1000 osób w najbardziej ruchliwe dni.  

Ogólnie rzecz biorąc, systemy oprogramowania, takie jak Dorsia i Tock, mają możliwość zmiany obecnego systemu rezerwacji w restauracjach poprzez umieszczenie skóry klientów w grze. Dzięki przejściu z modelu rezerwacji „kto pierwszy, ten lepszy” na model rezerwacji płatnych, klienci będą spędzać mniej czasu na wyszukiwaniu i oczekiwaniu na rezerwacje, a właściciele restauracji zajmą więcej miejsc. Te aplikacje i strony internetowe stanowią fascynujący przykład tego, jak reglamentacja ekonomiczna wpływa na życie codzienne i siłę innowacji przedsiębiorczych w celu poprawy życia klientów

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Błyskawica w Operacji „Pedestal”,czyli największa bitwa morska w ochronie konwoju na Maltę w II Wojnie Światowej.

Jak to widzą w Ameryce. Czy niższa inflacja zatrzyma podwyżki stóp?

DOGE poważnie podchodzi do wojny z państwem administracyjnym